Biros Péter Hivatalos Honlapja
A 13-as
     
Klub
     
\\\\Chat\\\\
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Vissza

KEZDŐLAP

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
HORGÁSZAT
HORGÁSZAT : Biros Péter új egyéni rekordja: 21 kilós ponty!

Biros Péter új egyéni rekordja: 21 kilós ponty!

Az ember az elmúlt nyárról fecserészik Biros Péterrel, s mivel a válogatott kapitányáról közismert, hogy nagy horgász, hát "kötelességszerűen" megkérdezi: mi volt a nyáron a legnagyobb fogás? Aztán nem akar hinni a fülének, amikor meghallja a hangsúly alapján magától értetődő természetességgel érkező választ: "Egy 21 kilós ponty."


- Palotáson fogtam, a kedvenc helyemen, nagyon sok nagy hal található itt, ezekre horgászom én is. A kérdés csak az, hogy sikerül-e fogni belőlük egyet vagy kettőt, mert ezek a halak nagyon rafináltak. Hál' Istennek ezen a csütörtöki napon sikerült. Fél 11-kor volt a kapás és 11 órakor már megfogtam a 21 kilós tükörpontyot. Tényleg borzasztó nagy élmény volt, hogy sikerült megfogni a második húsz kiló fölötti halamat, amivel megdöntöttem a saját rekordomat. Úgyhogy ezúton is köszönöm a palotási tónak, az ottaniaknak, akik mindig lehetővé teszik, hogy háborítatlanul horgászhassak ott.

- Fél órát tartott a fárasztás?

- Igen.

- Egyedül emelted ki?

- Úgy van.

- Hallottam, hogy bojli csalival horgásztál. Mi az a bojli?

- Kőkemény golyó, olyan, mint egy kő. A kis halak általában nem nagyon tudják felvenni, csak a nagyobbak. Nagyjából úgy kell elkészíteni, mint a kenyeret, a tésztáját ugyanúgy kell dagasztani, hogy megkeveredjen benne az aroma és a benne lévő lisztanyag. Utána főzni kell két percig, majd szárítani.

- Ezt a golyót húzod a horogra?

- Nem a horogra, hanem egy külön hajszálelőkén van. Nem is lehet horogra tűzni, olyan kemény. De amúgy ezt a halat nem bojlival fogtam, hanem pellettel.

- Hát az mi?

- Nagyon magas halolajtartalmú tápgranulátum, Magyarországon nem nagyon szokták alkalmazni a halak etetésére, inkább a nyugati országokban népszerű, nálunk inkább takarmánynövényeket, kukoricát, búzát használnak. Borzasztó jó csali, mert hamar kifejti a hatását, nagyon jól odacsalogatja a halakat.

- Ez a horogra megy?

- Nem, készen kapni a boltban, henger alakú csali. Ugyanúgy hajszálelőkére kerül, mint a bojli és kiöntöm gyertyával, hogy ne mozogjon a damilon, amire ráraktam, mert a furat sokkal nagyobb rajta, mint amilyen vastag a zsinór. A beöntött gyertya kitölti a rést és fixen tartja a csalit.

- És hol a horog?

- Külön. Van a főzsinór, a horog, az előke pedig úgy van megkötve, hogy a horog oldalán lejön, tehát a csali egy külön álló zsinóron van rögzítve.

- De amikor a hal rákap a csalira, akkor a horgot is bekapja...

- Be bizony.

- Akkor ez a készség speciálisan nagy halra való?

- Nem feltétlenül. A csalit a kicsik is ugyanúgy fel tudják szippantani, jönnek rá három-négykilós halak is, meg a keszegek is nagyon csipkedik a pelletet, az már nem annyira jó.

- Szóval gyakran kishalak miatt kell bevágni.

- Így van.

- Kérdezném, hogy mi volt a 21 kilós pontyban, ikra vagy tej, de hát nem tudhatod, hiszen vissza kellett ereszteni a vízbe, mert ennél a tónál a 7 kilósnál nagyobb halakat kötelező visszaengedni...

- Szerintem még semmi nem volt benne, mert régen leívtak, most kezdődik majd náluk a nagy táplálkozás, a tartalékok begyűjtése a télre, úgyhogy igazából most lenne jó októberben elmenni még egyszer, vagy kétszer, ha lesz rá idő, de szerintem már nem lesz.

- Az, hogy vissza kell tenni a vízbe egy ilyen halat, gondolom, téged már nem ráz meg, mert profi horgász vagy, a laikus furcsállja egy kicsit, hogy hát abból milyen jó halászlé lehetett volna...

- Ebből nem hiszem, hogy jó halászlé lenne, mert ezeken a nagy halakon nagyon sok a zsír. Igazán gasztronómiai élményt a 3-4 kilós halak tudnak okozni, azokból tényleg jó halászlét lehet csinálni, meg rántott pontyot. Egy ilyen fogásnak igazából sportértéke van és azért kell visszaereszteni a vízbe, hogy másoknak is hozzájussanak egy ilyen nagy hal kifogásának élményéhez. Hiszen éppen ez csábítja a tóhoz a horgászokat...

- Egyébként ha 3-4 kilósat fogsz, azt te meg is csinálod?

- Nem. Szeretem a halat nagyon, de nem szoktam elhozni a pontyot. Süllőt azt igen.

- Miért nem?

- Mert a süllővel ellentétben nem nagyon tudom megcsinálni, nincs is kedvem bíbelődni vele, meg aztán a bojlihorgászok eleve nem is hozhatnak el halat.

- Ez etikai kérdés, vagy előírás?

- Ez szabály. De aki igazán bojlizik, nem is nagyon szokott halat elvinni, nem azért horgászik, hanem hogy kifogja ezeket a nagy példányokat, utána egy fénykép erejéig "rabul ejtse", aztán visszaengedje a vízbe.

- Akkor te már megszoktad, nincs rossz érzésed, amikor visszehelyezed...?

- Ez a természetes. A búcsú persze egy kicsit fájó...

- Igen, ez látszik a fotókon is... És mióta horgászol, gyerekkorod óta?

- Gyerekkoromban horgásztam, aztán újra a sydney-i olimpia után kezdtem el megint aktívan. Mindig is szerettem horgászni, csak sokáig nem volt rá lehetőségem. Azóta, hogy Egerbe költöztem, újra gyakrabban járok, hiszen errefelé sok lehetőség van.

- A 21 kilós fogásodnak mennyire ment híre?

- Felrakták az internetre. Igazából nem nagyon szeretek vele kérkedni, de mondták, hogy ha fogok itt egy különösen nagy halat, kirakják a honlapjukra. Természetesen hozzájárultam, hiszen nagyon jó viszonyban vagyok ott mindenkivel, a tógazdával, Komáromi Tiborral is.

- Köszönjük az ismeretterjesztő információkat és gratulálunk az egyéni rekordhoz!

Forrás: www.vlv.hu

  

Még nincs hozzászólás.
     
Vezérfonal

"Aki nagyon messziről indul, az nagyon messzire mehet. Mert van egy olyan belső hajtóereje..."

/Kemény Ferenc/

     
Sport-történelem
     
Válogatott
     

"Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!